Kuvia vuodelta 2014

Kuvia vuodelta 2014

Joulupuuro oli herkullista 16.12.2014 Virsussa

Kuvat Laila Hatara

Huikaisevan kauniita maisemia, kuumia lähteitä ja hevosten tanssia

Ja paljon muuta saimme nähdä ja kokea me kahdeksan reuma-tuleslaista, jotka osallistuimme ESMA- matkailuyhdistyksen järjestämään Azorien matkaan 26.10. – 2.11.2014.

Azorit on Portugalille kuuluva autonominen yhdeksän saaren ryhmä, ja matkamme suuntautui saarista suurimmalle, Sao Migueliin. Majoituimme pääkaupunki Ponta Delgadassa hotelli Marino Atlanticossa. Azorien saaret ovat tuliperäisiä, siellä vallitsee ympäri vuoden lauhkea meri-ilmasto, sateita saadaan runsaasti, luonto on vehreää ja kasvusto runsasta. Saarilla on paljon lehmiä ja meijeritalous on tärkeä elinkeino.

Matkan aikana saimme tutustua saareen monipuolisesti mielenkiintoisten retkien aikana. Kävimme ihailemassa Lagoa de Fogon kraaterijärvien ja Sete Cidadeksen kraaterilaakson huikean kauniita maisemia. Caldera Velhan vesiputouksella meillä oli mahdollisuus ottaa kuuma kylpy. Furnaksen alueella oli niinikään kuumaa vettä pulppuavia lähteitä ja siellä saimme nauttia kraaterijärven rantahiekan uumenissa haudutettua cozido-lihapataa. Alueella on kasvitieteellinen puutarha, jota sanotaan koko saarten kauneimmaksi, siellä saimme ihailla upeaa kasvillisuutta ja uiskennella ja nuortua puiston 30-asteisessa rautapitoisessa ”Nuoruuden lähteessä”. Saaren itäosassa kävimme Nordesten alueella, jonka jyrkkärinteiset, huikaisevan kauniit maisemat jäivät erityisesti mieleen. Puutarhamaisissa puistoissa oli runsasta kasvillisuutta ja kasveja maailman eri puolilta. Kävimme myös teetehtaalla tutustumassa teen valmistukseen ja likööritehtaalla maistelemassa paikallisia liköörejä.

Erikoinen ja mieliinpainuva elämys oli iltaretki Pico da Cruzin hevostilalle, jossa saimme aluksi nauttia herkullisen fondue-buffetin ja sitten seurata Lusitano-orien ratsastusnäytöstä. Ravintolan ikkunaseinä avattiin ja saatoimme ravintolassa istuen ihailla hevosten ”tanssia” kuutamoisella pihalla tervasoihtujen loisteessa. Upea esitys.

Retkien lomassa vapaa-aikaakin jäi. Oli aikaa kävellä kaupungilla, katsella kauniita rakennuksia, poiketa kauppoihin tai viihtyisiin kahviloihin nauttimaan kahvia ja herkullisia leivoksia. Oli aikaa istuskella hotellihuoneen parvekkeella ja seurata rantakadun tai merenrannan ja sataman liikennettä. Lomaviikkomme aikana satamassa poikkesi kolme isoa loistoristeilijää. Oli aikaa ajella kaupunkikierroksia paikallisbusseilla (35 snt/kierros) ja katsella paikallisia ihmisiä ja heidän ystävällistä käyttäytymistään. Koko ilmapiiri ja tunnelma saarella oli rauhallinen ja ystävällinen, sen havaitsi hotellissa, kaupoissa ja liikenteessä. Paikalliset ruuat olivat herkullisia ja monipuolisia, erilaiset juustot ja runsaat jälkiruuat jäivät erityisesti mieleen.

Eräs oppaistamme mainitsi, että Azorien saaret ovat maailman kaunein paikka. Hänen mielipiteeseensä on tämän matkan jälkeen helppo yhtyä.

Hausjärvellä 23.1.2015 Pirjo Vihervaara-Ojanen

Kasvisruokakurssi 7.10.2014 Hyrillassa

Kuvat Aulikki Kemppi

Reumaliiton kävelypäivä Helsingin Kaivopuistossa 27.9.2014

Marskin perinnepäivällinen 23.8.2014

Kuvat Aulikki Kemppi 

Siilinjärven tuettu kuntoloma 19.5. – 24.5. 2014 Kunnonpaikassa

Kuvat Jatta Halttunen

Ravitsemusterapeutti Anne Kihlman-Kitinojan ravintoluento 26.5. klo 18 Terveyskeskuksen auditoriossa

Kuvat Jatta Halttunen

Kumppanina nivelrikko -luento Inkilänhovissa 8.4.2014

Kuva Aulikki Kemppi