Riihimäellä koronavirustartuntojen määrät kasvussa

Riihimäen seudulla on viimeisen kahden viikon aikana todettu 71 uutta koronatartuntaa. Tartuntamäärät ovat suurimmat, mitä seudulla on todettu koko epidemia-aikana. Viimeisen kahden viikon suurin päiväkohtainen tartuntamäärä on ollut 16 tartuntaa perjantaina 26. helmikuuta.

Riihimäen ilmaantuvuusluku on noussut viime päivinä todella huolestuttavasti ja on nyt korkeampi kuin kertaakaan epidemian aikana: 198 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa.

”Yli 90 prosenttia tartunnoista on sairaanhoitopiirin mukaan peräisin saman talouden sisältä, ystävien ja sukulaisten tapaamisista sekä työpaikoilta. Tässä tilanteessa fyysisten tapaamisten minimointi on äärimmäisen tärkeää. Esimerkiksi etätöitä kannattaa nyt suosia ja tuttujenkin kesken on syytä käyttää maskia”, Riihimäen vt. kaupunginjohtaja Mika Herpiö sanoo.

Sijainnin vuoksi Riihimäen seudulla on huomattavan paljon Uudeltamaalta työyhteyksistä saatuja tartuntoja. Näistä moni on jäljitetty rakennusalan työpaikoille.

Tartuntatautilain §58d täytäntöönpanoa valmistellaan Kanta-Hämeessä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee Kanta-Hämeen maakuntaa koskevaa päätöstä, jolla velvoitetaan toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Aluehallintoviraston päätös olisi väliaikaisen tartuntatautilain pykälän 58d mukainen ja koskisi seuraavia toimijoita: yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt, yksityiset elinkeinonharjoittajat, kunnat ja kuntayhtymät, uskonnolliset yhdyskunnat ja julkisoikeudelliset laitokset.

Päätös koskisi sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana. Rajoitus ei koskisi oppilaitoksia ja varhaiskasvatusta, eikä ravintoloita, joiden toiminnan rajoittamista valtioneuvosto erikseen valmistelee.

”Keskustelin viikonlopun aikana sairaanhoitopiirin ja aluehallintoviraston kanssa siitä, pitäisikö Riihimäen osalta ottaa käyttöön tartuntatautilain uusi pykälä 58g. Se mahdollistaisi alueen asiakas- ja toimitilojen väliaikaisen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi epidemiatilanteen vuoksi. Käyttöönotto edellyttäisi sairaanhoitopiirin lausuntoa toimenpiteen välttämättömyydestä. Toistaiseksi sairaanhoitopiiri ei ole antanut tällaista lausuntoa Riihimäenkään osalta. Tilannetta tarkkaillaan päivittäin”, Herpiö sanoo.

Pienistäkin oireista testiin

Riihimäen seudulla asuvien on syytä hakeutua koronatestiin pienistäkin koronavirustartunnalle tyypillisistä oireista. Oireisena ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Kaikkia voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia on erittäin tärkeää noudattaa. Erityisen tärkeää on huolehtia käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä kaikissa mahdollisissa kohtaamisissa. Kasvomaskia kannattaa pitää kaikissa lähikontakteissa kodin ulkopuolella.

Kanta-Hämeen voimassa olevista ohjeista pysyy perillä seuraamalla Kanta-Hämeen keskussairaalanRiihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ja Riihimäen kaupungin verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia (Facebook ja Twitter). Lisäksi keskussairaalan sivulle on koottu tietoa maakunnan rokotusten etenemisestä.

Lisätiedot:

Mika Herpiö
vt. kaupunginjohtaja
040 500 3345

Lähde: https://www.riihimaki.fi/riihimaella-koronavirustartuntojen-maarat-kasvussa/